doula

Wat is een doula? Waarom een doula? Het wetenschappelijk onderzoek. Hieronder vind je de informatie afkomstig van de website van de Vlaamse Federatie van Doula's.

Voor meer informatie over de federatie verwijs ik jullie graag door naar de website. http://www.doulasite.be/

Je kan er tevens andere doula's verbonden aan de federatie terug vinden.

 

 

Wat is een doula?

De term 'doula' komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’.

Een doula creëert een emotioneel ‘veilige’ omgeving voor jou als moeder en stimuleert je om naar je eigen lichaam te luisteren: je lichaam vertelt je op verschillende manieren wat de juiste manier van handelen is. Je krijgt hierdoor de vrijheid om jezelf te zijn en alle emotionele en fysieke remmingen los te laten: je ontdekt krachten waar je niet wist dat je die had. De doula is er om dit proces te ondersteunen.

Een doula is er speciaal voor jou en je partner. Zij biedt emotionele ondersteuning tijdens de bijzondere, spannende en vermoeiende uren rondom de geboorte van je kind. Ze kan ook fysieke steun geven, ze creëert een comfort-zone rondom jullie heen, door bij te staan waar nodig. Al betekent dat soms ook enkel op de achtergrond aanwezig te zijn. Ze komt wanneer jullie haar nodig hebben en blijft tot de baby is geboren. De doula-begeleiding is als aanvulling op de medische zorg. De nadruk ligt op het geruststellen, aanmoedigen, fysiek contact en comfort bieden aan de aanstaande ouders.

 

Waarom een doula?

De steun die een doula geeft verschilt duidelijk in de steun die een partner of andere bekende kan geven. De aanwezigheid van de doula werkt geruststellend voor je partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven. Met een doula erbij kan de zorg van de moeder gedeeld worden. Je partner krijgt de kans om mee te doen met de bevalling op een manier die prettig voelt. Zo kunnen beide partners genieten van het wonder van de geboorte van hun kind.

Het is belangrijk te realiseren dat een drukke verlosafdeling, met veel drukke en rennende hulpverleners, en een uitgeputte partner naast het bed, behoort tot de meest eenzame ervaringen die een vrouw kan hebben. Rust, aandacht en ondersteuning zijn en blijven kernbegrippen in een tijd waarin een toenemend complexe technologie soms de overhand dreigt te krijgen.

 

Wetenschappelijk Onderzoek

Wereldwijd is er onderzoek gedaan naar continue begeleiding tijdens de bevalling in vergelijking met de effecten van de gebruikelijke zorg rond de geboorte. In 2011 werden deze wereldwijde onderzoeken 'evidence- based medicine' gebundeld.

De conclusie was opmerkelijk. Vrouwen met continue ondersteuning:

hadden een opmerkelijk kortere arbeidsduur

hadden meer kans op vaginale geboorte

hadden minder nood aan pijnstilling

waren meer tevreden over de bevalling

hadden een baby met hogere apgar-score en een betere gezondheid

Alle gunstige resultaten blijken bij uitstek op te treden als degene die continue ondersteuning verzorgt, geen lid is van de medische staf en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de bevallende vrouw.

Deze uitkomsten suggereren dus een positievere beleving van de bevalling, een vergroting van de draagkracht van de barende vrouw, een kortere baringsduur en een positief effect op de gezondheid van de baby.